Din fråga
Din fråga
Tack! Ditt meddelande har skickats. Försök igen senare. Ange ett rätt Captcha-svar.
ABC i mattor
Mattor och heltäckningsmattor har gjort comeback på sistone, dock i en annan form, mer anpassad till den befintliga inredningen eller efter individuell smak. Generellt består heltäckningsmattor som kan köpas i butiker av två huvudsakliga skikt: det bärande skiktet och underskiktet. Det ytskikt som man går på är det bärande skiktet. Det utgörs av en väv av naturliga eller kostgjorda fibrer, eller av en blandning av dessa.

Det bärande skiktet kan vara tillverkat av: polypropylen – det är väldigt nötningsbeständigt och hållfast. De kläms dock lätt, t.ex. under möbeltryck. polyamid – det är beständigt mot klämning och samtidigt mjukt. Den har dålig absorptionsförmåga och därför sjunker inte ett eventuellt vätskespill in. ull – det är mjukt och varmt. Det är ljuddämpande och kumulerar inte statisk elektricitet.

Heltäckningsmattans underskikt tillverkas främst av filt, jute, svamp eller gummi. Heltäckningsmattor är inte så beständiga mot vatten, därför rekommenderas de inte i badrum och kök. De är däremot en perfekt lösning för vardagsrum, barnrum eller på kontor, där de skyddar mot buller och kyla. De har en ljuddämpande effekt och bidrar till avkoppling, särskilt när man går barfota på mattor med längre lugg. Det finns flera metoder för läggning av heltäckningsmattor beroende på deras storlek, det rum där mattan ska ligga och mattans ändamål. En liten heltäckningsmatta kan läggas lös, andra mattor läggs genom att limmas till golvet, fästas med en spänningsanordning (ett så kallat amerikanskt system) eller med en dubbelhäftande tejp. Innan heltäckningsmattan läggs ska underlaget förberedas på rätt sätt. Det ska vara jämnt, platt, utan sprickor, torrt och rent. Kom ihåg att en heltäckningsmatta bör ligga på golvet minst i flera timmar innan det läggs fast, och gärna till och med längre. Detta gäller särskilt om den transporterats på ett felaktigt sätt, t.ex. hopvikt. När mattan blir rät kolla var den ska skäras. Lägg mattan så att fogar mellan de enstaka delarna är vinkelräta mot fönstret och riktningen på kommunikationsled i rummet.
.